lunes, 25 de mayo de 2015

Торта,,Павлова“

                                                         Торта,,Павлова“

Тази рецепта за торта е направена за първи път в чест на руската балерина Ана Павлова при посещението и в Австралия.Това е един много лек и вкусен десерт,чиито основно съставки са -целувки,сметана и ягоди.Аз промених по мой вкус рецептата ,заменяйки сметаната с крем Дипломат.

Ето и рецептата-
За целувчения блат-
4 белтъка
двойно на теглото на белтъците пудра захар
1 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. бял оцет
3- 4 капки есенция ванилия(концентрат) или 1 пак. на прах
за крема Дипломат-
4 жълтъка
1/2 л пр. мляко
половин шушулка ванилия
90 гр. загар
2 пълни с връх с.л. царевично нишесте
За сметаната-
250 мл. течна сметана най-малко 35% масленост
90 гр. пудра захар
За украса- ягоди,череши ,малини,къпини или други червени плодове

Разбиваме белтъците със захарта ,царевичното нишесте,оцета и ванилията докато получим гъста смес която да оставя върхове с лъжицата.Застиламе тавата с хартия за печене .Оформяме сместа във формата на гнездо(вижте приложената снимка да готовия блат).Печем в загрята на 140 С за 75 мин. Оставяме готовия целувчен блат да изстине напълно ,а през това време си правим крема.

За крема Дипломат са нужни два крема.Един яйчен и един сметанов,които се смесват.
Слагаме млякото със захарта и семената от ванилията да се загрее но без да завира.Разбиваме жълтъците с нишестето на ръка докато започнат да побеляват.Добавяне към жълтъците горещото мляко на съвсем тънка струйка ,като внимаваме да не се пресекат яйцата.Когато се усвои цялото мляко ,връщаме сместа в тенджерата и слагаме отново на котлона на слаб огън,за да се сгъсти крема.Махаме го когато е готов и оставяме да се изстуди напълно.
Разбиваме сметаната с пудрата захар на твърд крем.Когато яйченият крем е изстинал го смесваме със сметановия с помощта на шпатула.
Важно е да започнете монтирането на тортата непосредствено преди поднасянето и,защото иначе крема ще размекне целувчения блат. Напълнете блата с крема и отгоре поръсете щедро с плодовете.Бихте могли да ги поръсите с някакъв сироп,течен шоколад или с нещо по ваш избор.Да ви е сладко!



No hay comentarios:

Publicar un comentario